המטבח כדרך לנפש המטופל

בישול אינו רק פעולה יומיומית או תחביב מהנה; הוא יכול לשמש ככלי טיפולי עוצמתי, המאפשר למטופלים לבטא רגשות, להתמודד עם קשיים, לעקוף מנגנוני הגנה ולהעמיק בקשרים בינאישיים.
כפי שגב' מור דניאל מ"א, המנהלת האקדמית של התכנית לבישול ככלי טיפולי ביחידה ללימודי המשך באוניברסיטת חיפה, מתארת: "הבישול שנעשה בסטינג טיפולי הוא בעל פוטנציאל לעקוף מחסומים שפתיים ולקדם ביטוי של תכנים מעולמו הפנימי של המטופל באופן מגייס, חווייתי ומהנה".

דוגמאות לאלמנטים תרפוייטים בתהליך הבישול:

• חומרי הגלם- חומרי הגלם על מאפייניהם ומשמעותם הסימבולית יכולים להוות שער כניסה לעולמו הפנימי של האדם כאשר הבחירה החופשית של המטופל בחומרים היא זאת שבין היתר עשויה לקדם את מימוש מטרת הבישול בתהליך הטיפולי. כך למשל שימוש בחומרי גלם בעלי טעם מתוק או חריף במיוחד יכולים לשקף עמדה פנימית מודעת או לא מודעת של המטופל.
• כלי הבישול- הכלים בתהליך הבישול יכולים לקדם את תהליך הקונקרטיזציה בטיפול, בפרט כאשר מטופל אוחז במשמעות אישית ביחס לכלי בישול מסוים. כך למשל סיר שעבר במשפחה בין הדורות או סכין שהיא חדה במיוחד יש בהם פוטנציאל למפגש של המטופל עם תכנים שרלוונטיים להקשר הטיפולי הכולל.
• תהליך הבישול- תהליך הבישול מורכב מתנועות שיש להן במקרים רבים השתקפויות נפשיות. כך למשל ריסוק, קיצוץ, סינון, קילוף או רידוד יכולים להוות סימבול לצורך נפשי שניתן להבינו בהקשר לתכנים הטיפוליים.

הבישול ככלי טיפולי מציע גישה יצירתית ואינטואיטיבית להבנת הנפש האנושית.
באמצעות פעולות יומיומיות במטבח, ניתן לחשוף רגשות, להתמודד עם אתגרים ולבנות קשרים משמעותיים.
למטפלים המעוניינים להעשיר את השפה הטיפולית שלהם ולהתקדם מקצועית, שילוב הבישול בתהליכים טיפוליים יכול להוות גשר עוצמתי בין הפעולות לנפש.


למידע על התכנית ללימודי הבישול ככלי טיפולי ולהרשמה

ידיים אופות