תכנית שנתית משולבת להכשרה מתקדמת בפיזיותרפיה נשימתית

ייעוץ אקדמי: ד"ר עינת קודש, החוג לפיזיותרפיה

ריכוז אקדמי: ד"ר קובי דגן, בי"ח שיבא

רקע
מקצוע הפיזיותרפיה חולש על תחומים רבים הדורשים התמחות ייחודית וידע מקצועי מעמיק. בעשרים השנים האחרונות, תחום הפיזיותרפיה הנשימתית, פרץ והפך מתחום התמחות שולי הנעזר בטכניקות טיפול מיושנות לתחום העומד בחזית ההתפתחות הטכנולוגית הזוכה להערכה רפואית רבה. לאחרונה בעקבות מגפת COVID-19 זכה תחום זה לחשיפה נרחבת, עקב יכולתו לספק מענה טיפולי לאנשים הסובלים ממצוקה נשימתית קשה.

החברה האירופאית לרפואת ריאות- ERS- European Respiratory Society  פיתחה תוכנית לימודים המגדירה את- הידע; הכישורים הידניים (Handling)  והטכניים; את הגישה ואת הניסיון הקליני, הנדרשים להכרה בפיזיותרפיסטים כמומחים בפיזיותרפיה נשימתית.

תכנית ההכשרה הנוכחית פותחה בהשראת התוכנית האירופאית תוך התאמה לסביבה הקלינית המקומית. ההכשרה מנוהלת על ידי היחידה ללימודי המשך של הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה ובייעוץ אקדמי של החוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה.

מטרת התכנית
להכשיר פיזיותרפיסטים מוסמכים לטיפולי פיזיותרפיה נשימתית ברמה המקצועית, המתקדמת ביותר, בהתאם לדרישות משרד הבריאות לצורך יישום פעולות חריגות לפיזיותרפיסטים: שאיבת הפרשות מקנה הנשימה (סקשיין) ושינוי במשתנים של מכונות הנשמה לצורך טיפול בפיזיותרפיה, ולתוכנית הלימודים של ה- .ERS התוכנית תוגש לוועדת מומחים של משרד הבריאות, כאשר זו תוקם, ועשויה להוות את אבן היסוד בהכשרת פיזיותרפיסטים מומחים בארץ.
 
אוכלוסיית יעד
פיזיותרפיסטים מוסמכים
 
מבנה תכנית ההכשרה
בקרוב תפתח ההרשמה למחזור נוסף.
 
התכנית כוללת ארבעה חלקים:
 
חלק ראשון- הרצאות:
שיינתנו על ידי רופאים/אות, פיזיותרפיסטים/יות ופיזיולוגים/יות מובילים בתחומם, ההרצאות יינתנו ברובם באמצעות למידה מרחוק.
מפגשים פרונטליים יתקיימו במידת האפשר.
ההרצאות יינתנו בימי ב' משעה 15:00 - 20:00 סה"כ 14 מפגשים, 84 שעות אקדמאיות.

ההרצאות יוקלטו ויישמרו באתר הקורס לשימוש המשתתפים במהלך התכנית.

נושאי לימוד עיקריים
  • אנטומיה, פיזיולוגיה, מכאניקה והתפתחות מערכת הנשימה.
  • ההערכה הנשימתית המלאה.
  • עקרונות, טכניקות ומכשירים לפינוי ליחה.
  • תרגילי נשימה, אימון שרירי נשימה ואסטרטגיות נשימתיות.
  • מחלות ריאה בילדות ובבגרות.
  • אימון גופני ופעילות גופנית במחלות ריאה.
  • פיזיותרפיה נשימתית סביב ניתוחים.
  • תוספת חמצן, לחות ותרופות הניתנות בשאיפה.
  • הנשמה לא פולשנית והנשמה פולשנית.
  • תפקיד הפיזיותרפיה בטיפול נמרץ ילדים ומבוגרים.
  • שיקום נשימתי.
  • טכניקות לשיפור התפקוד הנשימתי- מעולם הפיזיותרפיה ומעולמות אחרים (בוטייקו/יוגה/כירופרקטיקה וכ"ו).
חלק שני- תרגול מעשי: 
תרגול טכניקות ידניות לשחרור הסרעפת, מתיחות והרחבת בית חזה, תרגילי נשימה מאסכולות שונות, שימוש באמצעי עזר לפינוי ליחה (משעל ו- IPV), אימון שרירי נשימה, הכרת מכשירים, מסכות וצינורות המשמשים להנשמה לא פולשנית, הכרת מכשירים וצינורות המשמשים בהנשמה פולשנית, ביצוע פעולות חריגות לפיזיותרפיסטים (גיוס נפחי ריאה בעזרת אמבו, שאיבת הפרשות מקנה נשימה ושינוי במשתנים של מכונות הנשמה לצורך טיפול בפיזיותרפיה). חלק זה ילמד בשני ימי סימולציה מרוכזים, במרכז לסימולציה של בית הספר לסיעוד במרכז הרפואי שיבא תל השומר, משעה תשע בבוקר ועד שלוש אחרי הצהריים, בתאריכים: 12/7/21 ו- 2/8/21 (סה"כ 16 שעות אקדמאיות) וב- 18/7/21 (יום ראשון) יום תרגול טכניקות מעשי מרוכז, בחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה, משעה תשע בבוקר ועד שלוש אחרי הצהריים, (8 שעות אקדמאיות).
 
חלק שלישי- התנסות מעשית:
40 שעות קליניות, בקבוצות קטנות, באחד מהמרכזים הרפואיים/מרכזי שיקום נשימתי/מחלקות מונשמים כרוניים בארץ, על פי בחירה אישית בתיאום עם המדריכים.

מדריכים קליניים ומקומות הדרכה-

המרכז הרפואי שיבא תל-השומר:

מר רם פלד- שיקום נשימתי ואשפוז יום נשימתי (מבוגרים).

גב' קרן לייבוביץ- מחלקות, מרפאות וטיפול נמרץ (ילדים).

דר' קובי דגן- פנימיות, סדנת ריאות וטיפולים נמרצים (מבוגרים).

המרכז הרפואי לגליל- נהריה:

גב' טלי לטי קסטן- פנימיות, מרפאות, טיפולים נמרצים (מבוגרים).

המרכז לבריאות האדם, רמב"ם חיפה:

גב' עינב מנור- פנימיות, מרפאות, טיפולים נמרצים (ילדים).

גב' לינה גרושקו-גתי - פנימיות, מרפאות, טיפולים נמרצים (מבוגרים).

חלק רביעי- קורס מקוון של ERS- Thoracic ultrasound online training programme part 1 , זה הוא שלב ראשון (מתוך שלושה) והתיאורטי המקנה למשתתפיו את הידע לשימוש במכשיר האולטרסאונד לצורך אבחון וטיפול באנשים עם מחלות ריאה, שני השלבים הבאים הדורשים נוכחות פיזית במקום ההכשרה באחת ממדינות אירופה, אינם חלק מהתוכנית.

שיטות הערכה
הערכת הלמידה תכלול מבחני ידע, ניתוח תיאורי מקרה, הערכה קלינית מעשית על ידי המדרכים הקליניים והגשת תיאורי מקרה,
ותתבצע על פי: Miller`s model of clinical competence (Miller GE Acad Med 1990).

דרישות התכנית

  • נוכחות ב- 80% מההרצאות לפחות.
  • נוכחות מלאה (100%) בשני ימי סימולציה ויום תרגול טכניקות מעשי.
  • הגשת מטלות וקבלת ציון 70 לפחות.
  • מעבר בחינה מסכמת בציון 70 לפחות.
  • 40 שעות התנסות מעשית ועמידה במטלות.
  • מעבר בהצלחה של הבחינה בקורס המקוון של ה- ERS.
  • את כל המטלות הנדרשות, כולל ההתנסויות המעשיות והקורס המקוון יש לסיים שנה מתחילת ההכשרה.
תעודות *
משתתף אשר ישתתף באופן סדיר בלימודים, ימלא אחר כל הדרישות האקדמיות של התכנית, תוענק לו תעודת סיום הכשרה בפיזיותרפיה נשימתית של הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות, היחידה ללימודי המשך, אוניברסיטת חיפה. בתעודה יצוין כי הנושא אותה עמד בדרישות הרקע התיאורטי והניסיון המעשי לצורך יישום פעולה חריגה של שאיבת הפרשות מקנה הנשימה (סקשיין), ולצורך יישום פעולה חריגה לפיזיותרפיסטים: שינוי במשתנים של מכונות הנשמה לצורך טיפול בפיזיותרפיה, כמחויב מנהלי משרד הבריאות. **

**ההרשאה לביצוע הפעולות החריגות עצמן הינה אישית ומוסדית ותינתן על ידי המנהל הרפואי של המוסד בו הפיזיותרפיסטים עובדים. ההרשאה ליישום פעולה חריגה לפיזיותרפיסטים: שינוי במשתנים של מכונת הנשמה לצורך טיפול בפיזיותרפיה- דורשת ניסיון עבודה של שנתיים לפחות ביחידה לטיפול נמרץ/יחידה למונשמים כרוניים.

בנוסף, יקבל כל משתתף אשר השלים את הקורס המקוון ועבר את המבחן הנלווה- תעודת סיום שלב ראשון של קורס Thoracic ultrasound, מטעם ה- ERS.

*משתתפים אשר ישלימו את כל שלבי ההכשרה ויעמדו בכל הדרישות האקדמיות, יוכרו להם שתי נקודות זכות אקדמאיות במסלול לתואר שני בחוג לפיזיותרפיה של אוניברסיטת חיפה במידה ויבחרו ללמוד בחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה.

דמי הרשמה
100 ₪
 
שכר לימוד
8,800 ₪
שכר הלימוד בכל התכניות מתעדכן מעת לעת.

מובילי ההכשרה-

מרכז קליני תחום מבוגרים:
דר' קובי דגן- פיזיותרפיסט ומדריך קליני בתחום הטיפולים הנשימתיים במרכז הרפואי שיבא- תל השומר, במחלקות הקורונה, טיפול נמרץ, שיקום נשימתי ושיקום נשימתי מרחוק. מרכז בכיר תחום פיזיותרפיה נשימתית במרכז הרפואי שיבא תל-השומר, מרצה במסגרת החוג לפיזיותרפיה (תואר ראשון ושני) בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות, אוניברסיטת חיפה.
 
מרכזת קלינית תחום ילדים:
גב' עינב מנור – פיזיותרפיסטית במחלקות האשפוז האקוטיות, בטיפול נמרץ ילדים, ובפגיה של בי"ח לילדים ע"ש רות רפפורט, פיזיותרפיסטית של מרכז CF, מדריכה קלינית ומרכזת תחום נשימתי במרכז הרפואי לבריאות האדם, רמב"ם. בעלת תואר שני בהתפתחות הילד, אוניברסיטת חיפה. מרכזת ומעבירה קורסים ארציים והדרכות בתחום הטיפול הנשימתי.
 
המרצים
רופאים/ות, פיזיותרפיסטים/ות ובעלי מקצועות בריאות רלוונטיים, מובילים בתחום הפיזיולוגיה, פאתופיזיולוגיה וטיפול באנשים עם מחלות של דרכי הנשימה והריאות.
 
פרטים והרשמה
היחידה ללימודי המשך, הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות אוניברסיטת חיפה, 3498838
מגדל אשכול, קומה 7 חדר 701 ; ימים א' – ה', שעות 08:00 – 13:00
טלפון: 04-8240801 דואר אלקטרוני:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

לטופס ההרשמה לחצו כאן